Project
John Hope Gateway Building

Location
Edinburgh, United Kingdom

Client
Royal Botanic Gardens, Edinburgh

Completed
2009

Architect
Edward Cullinan Architects

Principal Contractor
Xircon

Photographer
James Newton
Type
Community

Discipline
Architecture + Environment




Edinburgh’s Royal Botanic Garden provides unrivalled facilities to allow the public to discover the world of plants and botanical science.

The lighting had to resolve the need for the building to be both environmentally sustainable and commercially successful, while ensuring the health of rare plantlife. Exciting, flexible spaces had to be suitable for exhibition and retail, yet cater for evening functions such as weddings. We designed two distinct ambiences for the building – a white light look that creates a crisp, functional space and a dramatic evening look for celebrations.

Exhibition space
Throughout the project, lighting had to be suspended – no luminaire could be recessed into the timber walls and ceilings. Within the exhibition areas, all lighting is neatly integrated into a suspended panel system that also provides heating and acoustic dampening.

Restaurant
The upper floor restaurant is dominated by intersecting fir beams. Responding to the architecture and acoustical requirements, we suggested lozenge-shaped suspended rafts which integrate both lighting and acoustic elements in a single detail. Flexible lighting enables the restaurant to be reconfigured for hospitality and events. After dark, the ambience changes as blue cold cathode concealed above the panels heightens the feeling of warmth below. Gobo projectors cast dappled "tree-canopy" shadows onto the floor.

Timber staircase
In the atrium, a timber staircase makes a sculptural addition to the space. Working with the architects and manufacturers, we integrated light in an eye-catching way to accentuate the spiral form. LED strips of light, embedded into the timber treads, simultaneously light both the tops and undersides of the steps. The effect is of a seamlessly crafted object.

Exterior lighting
Outdoors, the rough slate walls are uplit to reveal their stony texture with deep shadows and highlights. The exterior lighting was carefully focussed to minimise light pollution – important in an area of unspoiled natural beauty. Energy-saving controls and sensors are also used throughout the project.

You can save pages to create your own tailored presentation, or simply save them for viewing later.

You currently have 0 saved pages
View your saved pages