Project
More London Riverside Pendants

Location
London, United Kingdom

Completed
2008

Development + Manufacture
Fagerhult

Photographer
James Newton
Type
Workplace

Discipline
Product + Innovation




Speirs + Major were invited to light the lobby and atrium of this award-winning office development on the banks of the River Thames.

The brief was to produce a simple, elegant solution, which would eliminate the need for high-level fixtures or clutter on the ground plane.

Speirs + Major worked in close conjunction with Foster + Partners and lighting manufacturer Fagerhult to produce a suspended luminaire that would light both floor and ceiling simultaneously. The fitting is designed around the two main light sources for up- and downlighting.

The pendant solution provides general lighting to the 10-storey atrium space in an unobtrusive fashion. It was important not to restrict any views of the ceiling with glare from downlights, so the pendants include an uplighting element to illuminate the ceiling structure after dark. A special louvre was designed to ensure that there was no glare when looking down into the atrium from the high level offices and balconies.

A prototype was made and reviewed in the Fagerhult factory in Sweden and then mocked up on site in the atrium to ensure it worked as required. The mounting bracket was designed by the architect to allow a suspension over 9 storeys (20m).

You can save pages to create your own tailored presentation, or simply save them for viewing later.

You currently have 0 saved pages
View your saved pages